Hétfő, a Hold napja


A védikus rendszer és azon belül az ayurvédikus táplálkozás kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy a hét napjait mely bolygók szimbolizálják és ezen minőségek mentén igyekszik összehangolni a makrokozmoszt a mikrokozmosszal, vagyis a nagy egészet az egyénnel.

Hétfő a Hold napja, melynek jellemzői: gyarapodás, növekedés, és az ezzel járó elmúlás, befeléfordulás, csend, lelkiség, érzelmesség, puhaság, alkalmazkodás, megőrzés, stb.
Színe: fehér, ezüst (ezüst kolloid!), pasztell színek, vízszínek.
Eleme: víz.
Minősége: nőies/yin.
Íz: sós vízíz, lágy, tejes ízek.
Növények: lédús, árnyékos helyen élők, saláta, uborka, cukkini, gomba, tök, stb.
Gyümölcsök: dinnye, körte, szilva, ringló.
Fűszerek, gyógynövények: vanília, palástfű, kökörcsin, árvacsalán.
Gabonaféle: rizs.
Forma: cikk, karika.

Hold napokon különösen érdemes odafigyelni a vízháztartásunkra és minél több tiszta vizet/forrásvizet inni.

Vaníliás zabpuding rizstejből

• 4 dl mandulás rizstej,
• 50 g Szafi free gluténmentes pudigpor,
• stívia ízlés szerint.
Elkészítés a szokásos menet szerint.

Spirulina algás torta

• 1 bögre Szafi free gluténmentes gyümölcskenyér lisztkeverék,
• 1 alma lereszelve+fahéj/1 banán villával megtörve,
• 1 ek kókuszolaj,
• stívia ízlés szerint,
• 2-3 tk spirulina (ki mennyire bírja az ízét).
• csipet só.
A hozzávalókat összekeverem, megsütöm (tűpróbával), megeszem.

Megjegyzések