Az ashtanga jóga gyakorlása nőként



Az utóbbi időben több helyen is méltatlan támadás éri az ashtangát a kötöttsége és nehéz, a fizikai testet megterhelő technikája miatt. Lassan már félve mondjuk ki, hogy ashtangázunk, mert olyan sok gyakorlónak van kellemetlen, akár sérüléssel is járó tapasztalata. Pedig igazán fontos lenne tudni, hogy akár egy gerincjóga szintjére is átalakítható a sorozat és onnan is folyamatosan fejleszthető a gyakorlás. De ez egy más téma lesz majd. A következő írásban saját tapasztalataimat szeretném elmesélni, mint női testbe született gyakorló és mint oktató, hogy kívülről hogyan is látom más hölgyek gyakorlását is. Alapelvem, hogy minden ember egyedi és megismételhetetlen, tehát mindenkinek más lesz a pont megfelelő arány abban, ahogyan jógázik, lélegzik, táplálkozik, és így tovább. Így én sem tudom megmondani, hogy Neked mi lesz a tökéletes. Ezt mindenkinek saját magának kell megfigyelnie. Én csak a számomra bevált eszközökről fogok most írni.

Az én személyes történetem: amióta csak menstruációm volt, mindig is óriási fájdalommal és egyéb szélsőséges tünetekkel járt. Szedtem is marék számra a legerősebb fájdalomcsillapítókat. Már régóta jógáztam, de a hatha jóga különösebben nem változtatott ezen a helyzeten. Aztán az áttörést a kundalini jóga hozta meg számomra. Egy 40 napos sorozata adta meg azt az óriási felszabadító erőt, hogy nincs szükségem gyógyszerre, képes vagyok együttműködni a testemmel, és már minden hónapban kimondottan várom ezt a tisztuló folyamatot. Később ezen a vonalon haladva kezdtem el Gáborjáni Réka Hold hétvégi programjaira járni, amit szintén a legfontosabb alapnak tartok a személyes gyakorlásomban, hozzáállásomban és a tanításban is. Azonban jött az ashtanga és felmerült a kérdés, hogy hogyan valósítható meg a rendszeres gyakorolás, úgy, hogy közben figyelembe veszem a testem ciklikusságát. Amihez még tartozik egy gyerekkori térdprobléma és egy kisfokú nyitott gerinc is, tehát bőven volt min módosítani kezdetben.

Az ashtanga jóga egyik alapköve a rendszeres gyakorlás. Heti 6 nap az ásznázás, 1 nap a pihenő, illetve Telihold és Újhold napja szintén szünet. Férfiként. Nőként azonban a pihenő napok száma nő, hiszen a menstruáció napjai is elvesznek a havi alkalmak számából. De mi történik ilyenkor ha ciklikusan nézem a hónap folyamatait? Nagyon egyszerűen: minden hónapban "elölről" kezdem a gyakorlást. Persze nem egészen, hiszen a test okos és memorizál, de még is minden hónapban újra és újra, fokozatosan fel kell építenem a sorozatot. Hiszen ha figyelembe vesszük azt, hogy minden menstruáció egy kis szülés, akkor lényeges látni a testünkben végbemenő folyamatokat és tiszteletben tartani azt. Rengeteg szélsőséges tünettel járhat a vérzés, de ami a fizikai gyakorlás szempontjából a legfontosabb, hogy elkezdenek lazulni a kötőszövetek, hogy megsegítsék a vér távozását a testből. Pont ahogy ez egy baba születésénél is megtörténik. Egy lábon ugrálva nehéz lehet szülni, de természetesen a másik véglet, a teljes mozdulatlanság sem feltétlenül működik. Aztán később sem véletlen a regeneráció időszaka. Tehát a vérzés előtti, folyamatában lévő és utáni napok is lényegesek. Persze ez is testtípus kérdése is. Kinek hosszabb, kinek rövidebb ez az idő. És így szemlélve talán már megengedőbbek lehetünk magunkkal szemben. Sajnos az a tapasztalat tanítványaimmal kapcsolatban, hogy még ha nem is ott, azonnal, de egy ciklussal később már jelez a test valamilyen nem várt elmozdulást a nem megfelelő időben és intenzitással való gyakorlások után.

De nézzük, hogyan segítheted a tested, menstruációd, ha rendszeresen gyakorolsz dinamikusabb irányzatokat!

1. A női test változékonyságának megfelelően gyakorolj!

Azt már sokan tudjátok, hogy a fordított testhelyzetek (fejenállás, gyertatartás, stb.) nem ajánlottak menstruáció idején. Ennek egy egészen egyszerű oka van: nem szeretnénk szembemenni a test természetes folyamataival. A menstruáció egy megtisztító, kifelé, lefelé irányuló mozgás a testben. Fentről lefelé távozik a vér. Ha megfordítom a testem, megfordul az iránya is. Ezen persze lehet vitatkozni, főleg nőgyógyaszokkal, hogy probléma-e vagy sem. Hallottam már ilyet is, olyat is. "Semmi bajod nem lesz tőle./Ez egy valódi probléma." De azért az a több ezer éves tudásanyag és tapasztalat, amivel a jóga eszköztára rendelkezik szerintem elég meggyőző.
Aztán pont ezen az elven (leszálló folyamat menstruáció alatt) sem előnyös a bandhák (testzárak) használata sem, amikkel pont egy szintén ellentétes, felfelé irányuló mozgást (is) szeretnénk elérni.
Tehát tapasztalati tesztek alapján és tőlem sokkal bölcsebb ashtangát oktató nők általi javaslatok alapján is, azt tanácsolnám, hogy a menstruáció idejét tényleg pihenésre használd. Ismétlem: ez nem mozdulatlanság, sőt! Csak ilyenkor inkább adj teret egy feltöltő erdei sétának, ahol egyébként is sokkal könnyebben tudsz kapcsolódni a Föld energiájához, vagy csak jólesően nyújtózz néhányat, bármilyen elvárás nélkül, hogy most is épp ezerrel vinyászáznod kellene.

2. Tehát engedd meg magadnak a saját hullámzásod!

Felmerül a kérdés, hogy vajon mikor lett fontosabb a hajunk, vagy épp körmünk színének havi megváltoztatása, mint a saját ciklikusságunk követése és megfigyelése? Egész egyszerűen érdemes elfogadni azt, hogy egy női testben létezve szinte minden nap mást élünk meg kívül és belül is. Egyik nap fantasztikusan energikusnak érezzük magunkat, másik nap levertnek. Egyiknap lefutnánk a maratont, másik nap csak sorozatokat néznénk az ágyban. És aztán jön egy következő hónap, egy következő kör és kezdődik látszólag minden előlről. Kivéve akkor, ha elkezdesz tudatosan tekinteni saját magadra és a gyakorlásodra, mert akkor Te is pontosan láthatod, hogy ugyan körkörösség van, de egy felfelé emelkedő spirálban. 

3. Tölts le a telefonodra egy menstruációs app-ot, vagy is naplózz!

Tudom, hogy végtelenül unalmas tevékenység a mai felgyorsult világban naplózva nyomon követni testünk és érzelmeink hullámzását, de remek támpontokat ad, és bármikor, akár évek múltán is (!!!) visszakereshető egy-egy promléma gyökere. A mai technika által pedig már nincs is szükség papírra és tollra (persze ha grafomán vagy, akkor nyugodtan), hanem egész egyszerűen letölthető menstruációs naptár app-ok léteznek már, amik amellett, hogy tudsz benne naplózni, figyelmeztetnek arra, hogy mikor várható a következő vérzés, peteérés, és különböző tüneteket is ki lehet választani az adott napra (fejfájás, alhasi görcsök, mell érzékenység, álmatlanság, stb.). De természetesen a hangulati állapotok is megtalálhatók (szorongó, nyűgös, élenk, nyugodt, stb.), amiket elég csak kipipálni és kész is!

Ha Téged is érdekel az ashtanga jóga varázsa és szeretnél biztonságosan gyakorolni, akkor a következő 4 alkalmas tanfolyamra jövő hét keddig (május 22.) tudsz jelentkezni személyesen a stúdióban. (Barkan Jóga Budaörs, Szabadság út 86.)

Szép gyakorlást és májust! :)

Dóri

Megjegyzések