Kapros zöldborsó krémleves - szerda, a Merkúr napja



A védikus rendszer és azon belül az ayurvédikus táplálkozás kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy a hét napjait mely bolygók szimbolizálják és ezen minőségek mentén igyekszik összehangolni a makrokozmoszt a mikrokozmosszal, vagyis a nagy egészet az egyénnel.

Szerda a Merkúr napja, melynek jellemzői, tulajdonságai: mozgás, mozgékonyság, változékonyság, alkalmazkodás, szellemi élénkség, szétszórtság, találékonyság, kapcsolati rendszerek, közvetítői szerep, kommunikáció, bőbeszéd, stb.
Vegyes, sokszínű, tarka, kicsit savanykás, fanyar ételek tartoznak ide. A szerteágazó, gyorsan növekvő, futó, kúszó növények hordoznak merkúri tulajdonságokat, melyek leginkább az idegrendszerünkre hatnak.
Színe: zöld.
Eleme: levegő.
Zöldségek: zöldborsó, zöldbab, brokkoli, spenót, sóska, zöldspárga, stb.
Gyümölcsök: lime, kivi, szőlő, stb.
Fűszerek, gyógynövények: kapor, petrezselyem, majoránna, citromfű, bodza, hárs, stb.
Gabonaféle: hajdina, köles.
Forma: kevert, rakott. Kásák, fasírtok.

Kapros zöldborsó krémleves, tökmaggal

• 1 csomag fagyasztott zöldborsó (de természetesen, most, hogy jön a szezon ezt érdemes frissre váltani),
• 2 db kis burgonya,
• 1 ek. kókuszolaj,
• só, bors,
• tetejére kapor, pirított tökmag.

Kókuszolajon megforgatom a zöldségeket, felöntöm bő vízzel, és a végén leturmixolom.

+1 recept!

Mivel a krémlevesek leginkabb a csütörtöki, jupiteri minőséghez tartoznak, ezért leírom még egy sokszínű, finomfőzelék receptjét is a békesség kedvéért. :)



Finomfőzelék

• 1 csomag fagyasztott zöldborsó,
• 2 db sárgarépa,
• 1 db karalábé,
• 1 ek. kókuszolaj
• 1 ek. hajdinaliszt,
• só, bors,
• petrezselyem.

Kókuszolajon megforgatom a zöldségeket, felöntöm vízzel, hagyom főni, és amikor már majdnem kész, akkor kikanalazok egy nagy bögrényi zöldséget, leturmixolom, hozzáadom a hajdinalisztet, és ezzel együtt főzöm tovább. Ezzel a módszerrel sűrítem. 🌿

Megjegyzések