Sárgarépa krémleves, gyömbérrel - csütörtök, a Jupiter napja


A védikus rendszer és azon belül az ayurvédikus táplálkozás kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy a hét napjait mely bolygók szimbolizálják és ezen minőségek mentén igyekszik összehangolni a makrokozmoszt a mikrokozmosszal, vagyis a nagy egészet az egyénnel.

Csütörtök a Jupiter napja, melynek jellemzői: azonosulás, asszimiláció, bőség, teljesség, nagyvonalúság, lendületesség, kíváncsiság, stb.
Ide tartoznak egyrészt a kevésbé feldolgozott, egészben hagyott ételek, de az asszimilációs tulajdonsága miatt a krémes ételek is. Pl. krémlevesek, hummusz, tahini, padlizsánkrém, stb.
Forma: testes, széles, nagyobb darabokra vágott, vagy egészben hagyott zöldségek, gyümölcsök.
Színével kapcsolatban megoszlanak a vélemények, sárga, inkább narancssárga az egyik elfogadott álláspont, és a kékes, lilás ételek tartozak ide még. Illetve minden, ami a máj működését segíti, regenerál, méregtelenít, tehát a keserű ízek.

Sárgarépa krémleves, gyömbérrel

• 6-7 db sárgarépa,
• gyömbér lereszelve ízlés szerint,
• 1 ek. kókuszolaj,
• 1 dl kókusztej,
• só, kurkuma.

Elkészítés a szokásos, az olajon megforgatom a nagyobb kockákra vágott répát, gyömbért és kurkumát, felöntöm vízzel, majd ha megfőtt, hozzáadom a kókusztejet, még néhany perc lassú tűz és kész is.

(Folytatás jövő héttől.)

Megjegyzések