Fonott kalács - péntek, a Vénusz napja



A védikus rendszer és azon belül az ayurvédikus táplálkozás kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy a hét napjait mely bolygók szimbolizálják és ezen minőségek mentén igyekszik összehangolni a makrokozmoszt a mikrokozmosszal, vagyis a nagy egészet az egyénnel.

Péntek a Vénusz napja, mely bolygónak a jellemzői, tulajdonságai: kerek, tömör, arányos, szimmetrikus, befogadó, termékeny, nyugodt, szépségre törekvő, ízléses, esztétikus, stb.
Édes, erős gyökérzetű, bokrosodó, bő hozamú növények tartoznak ide. Továbbá a szénhidrátok, tészták, sütemények, gyümölcsök, gyümölcslevesek.
Színe: földszínek. (Tágabb értelemben: agyagfélék is idetartoznak. Jó alkalom kovaföld kúra elkezdésére, vagy csak egy agyagpakolás feltevéséhez.)
Eleme: föld.
Minősége: nőies.
Zöldségek: burgonya, karfiol, kelbimbó, stb.
Gyümölcsök: füge, körte, szilva, stb.
Fűszerek, gyógynövények: ginzeng, pásztortáska, zsálya, stb.
Gabonaféle: nincs konkrét, tészták, sütemények.
Forma: gömbölyded, esztétikusan tálalt.

Gluténmentes fonott kalács, vegán pudinggal

Szafi free által megadott kalács, azzal a különbséggel, hogy én stíviával csinálom és tettem bele narancsolajat, illetve kardamomot is:

• 250 g Szafi free expressz kelesztés nélküli lisztkeverék,
• stívia ízlés szerint,
• 1 g himalaya só,
• 1 g szódabikarbóna,
• kardamom,
• 2-3 csepp Baldini narancsolaj,
• 30 g almaecet,
• 260 g szobahőmérségletű víz.
A száraz és a nedves összetevőket külön kimérem, majd összegyúrom, 5 percig hagyom pihenni, 4 db kb. 20-22 cm részeket sodrok belőle, összefonom, és előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt megsütöm. A puding rizstejjel készült és mentás eperlekvár van a tetején.

Megjegyzések