Vasárnap, a Nap napja


A védikus rendszer és azon belül az ayurvédikus táplálkozás kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy a hét napjait mely bolygók szimbolizálják és ezen minőségek mentén igyekszik összehangolni a makrokozmoszt a mikrokozmosszal, vagyis a nagy egészet az egyénnel.

Vasárnap a Nap bolygóhoz kötődik, melynek jellemzői, tulajdonságai: intenzív, vitális, életerős, dinamikus, pezsgő, pompás, sugárzó, fénylő-fényűző, tömény, stb.
Ide tartoznak az aromás, intenzív, tömény ízű ételek. Erőteljesen virágzó, termő növények, melyek a napos helyeket kedvelik.
Színe: arany, aranysárga, fénylő.
Eleme: tűz.
Minősége: férfias/yang.
Gyümölcsök: narancs, citrom, kókuszdió, banán, stb.
Fűszerek, gyógynövények: babér, bazsalikom, rozmaring, kurkuma, sáfrány, gyermekláncfű, kamilla, körömvirág, gyűszűvirág, stb.
Gabonaféle: búza.
Forma: gömb, kerek. (Vasárnapi cipó!)

Vasárnap általában mindenkinek szabadnap, így ekkor érdemes több fogásos menüt készíteni, vagy elmenni egy étterembe, és élvezni a nap adta szabadságot és pihenést.

Konkrét receptet most nem hoztam, inkább a fenti képpel illusztrálnám, hogy Indiában mit is jelent egy igazán  pompás ebéd. Kedvenc helyünkön Anu-nál fotóztam, Mysore-ban, aki minden nap megfőz egy óriás adag, több fogásos menüt és a teraszán, a kellemesen lengedező szélben lehet elkölteni egy igazán ínycsiklandozó ebédet.

Megjegyzések